Preppning – SHTF: Vad är realistiskt?

Hem » Preppning » Preppning – SHTF: Vad är realistiskt?

Preppning – SHTF: Vad är realistiskt?

SHTF, Shit Hit The Fan, skiten träffar fläkten, ja, det där som preppers världen runt förbereder för. Men vad är det man förbereder för mer exakt? Detta diskuteras ständigt, på nätet i olika forum, när två preppers möts i affären eller vid släktmiddagen. Det spretar ofta en del, från det totala domedagsscenariot där stora delar av världens stater är upplösta och våra samhällen ”utvecklas” till något som liknad Mad Max-filmernas postapokalyptiska värld, till det ultrasansade, där få dör, alla hjälps åt att odla mat och man står i kö på Konsum medan bonden lastar av på baksidan. Givetvis springer små barn runt och kastar lite blommor omkring sig också.

Vad är ett realistiskt SHTF-scenario? Kan man hitta en sanning? Eller ska vi fundera kring flera tänkbara scenarion och dra slutsatser utifrån dessa och basera vår preppning på det?

Ni som läser mig regelbundet vet att jag är en rätt noggrann och sansad person som försöker göra balanserade analyser, eller ja, jag försöker i alla fall framstå som det. Som ett del i det så stryker jag alla ytterlighetsscenarion, en Mad Max värld ryker, liksom de dansande barnen som kastar blommor. Det är inte realistiskt och vi försöker vara realister för att klara oss så bra som möjligt. Jag kommer inte att gå in på detaljer kring de olika scenariona, utan jag kommer koncentrera mig på utfallen, det vi behöver förbereda oss på.

Övergiven järnväg

En sällan använd järnväg är ingen ovanlig syn idag

Jag ser också en stor skillnad i tänkbara SHTF scenarion för storstads- respektive landsbygdsbor.  Att bo i storstaden har sina fördelar i vardagen, stort urval, många alternativ och nära till det mesta, precis samma saker som kan ställa till det när skiten träffar fläkten. De som bor på landsbygden, och här menar jag landsbygden, byar, små samhällen med under 3000 invånare på centralorten, har ett begränsat urval, påvert skulle en del kalla det.

Och för många minskar det redan tunna utbudet allt eftersom dessa, ofta fattiga, kommunerna tvingas dra ner på samhällsservicen då man helt enkelt inte har råd med byskolor, småbibliotek eller underhåll av det kommunala vägnätet. Dessa lever i något som kan liknas med lågintensivt SHTF scenario där man till slut står ensam kvar på en åker.

Jag har själv bott i alla våra tre storstadsområden, uppvuxen i Göteborg, bodde som ung vuxen några år i Malmö för att via en sejour i Linköping hamna i Stor-Stockholm. Och efter Stockholm så bestämde vi oss att vi skulle bo på landet. Vettigt folk är trevligt i hanterbara mängder, i Stockholm fanns det såklart vettigt folk, men det fanns också många gånger fler ovettigt folk, sådana som kommer att bli ett rejält problem när SHTF inträffar. Och då vill man inte vara i närheten, speciellt inte när man på nära håll sett flera av de kravalliknade ”demonstrationer” som inträffat sedan sent 80-, tidigt 90-tal i våra storstäder. När man sett hur intensivt och våldsamt allt blir när en större mängd uppretade och agiterade människor trängs på gator, när människan känner sig hotad och inträngd, då försvinner det logiska tänkandet och fram kommer rädsla och våld. Samma sak kommer inträffa när ovettigt folk (som inte preppat) upptäcker att maten på ICA är slut, men också på Konsum och Lidl. Och att det inte kommer några transporter på flera dagar eftersom ryssen blockerat Öresund och reglerar all trafik i södra och mellersta Östersjön genom de robotbatterier man snabbt och enkelt placerade där en mörk natt. Desperata, hungriga, skuldtyngda och allmän panikslagna människor i större mängder på trånga ytor är inget som lockar mig alls. Det kommer bli otrevligt, så du som är prepper i storstad har en hel del att fundera på, inklusive hur du säkrar ditt boende för yttre attacker.

Skulle ryssen blockera Öresund och i övrigt reglera trafiken i Östersjön så får vi ett kraftigt minskat inflöde av bl.a. livsmedel, Sverige är, som ni säkert känner till, långt ifrån självförsörjande på livsmedel, när det gäller drivmedel i form av bensin och diesel så är vi helt beroende av import, det vi skulle klara av (på pappret i alla fall) är att hålla lamporna tända större delen av året, så länge vi har våra kärnkraftsreaktorer i drift, men det verkar ju gå snabbt utför även med dessa sedan Miljöpartiet fick leka regering på riktigt. Bristen på drivmedel kommer ställa till det för våra jordbrukare som idag är extremt beroende av sina traktorer för att kunna producera livsmedel.

Hästdragen plog

Hästdragen plog, saknar bara en häst, så är jag igång!

De flesta jordbruk idag är i hög grad automatiserade då de är på stora arealer för att få lönsamhet i verksamheten, att försöka driva ett jordbruk som försörjer en familj på 4 personer på mindre arealer låter sig inte göras i dagens samhälle. Det är för dyrt. Så jordbrukaren på landet behöver några kbm diesel för att klara sin verksamhet, håller man dessutom djur, behöver man ta höjd för det, då det i lag regleras vilket ansvar man har som djurägare (du måste preppa för dina djur enligt lag, men för din familj finns inga sådana krav!). Utöver detta behöver man mat för längre perioder, för mat kommer levereras till storstäderna först (kortast väg att köra, men kanske omöjligt att leverera till alla pga upplopp), sedan ut på landet, om det finns mat och drivmedel kvar. Så som boende på landet bör du också ha en plan för att kunna odla vissa saker i större skala än normalt.

Om vi sätts i blockad, eller till och med invaderas av främmande  makt så lär saker och ting relativt snabbt återgå till någon form av vardag. Det ligger främst i främmande makts intresse att få befolkningen att tänka på annat än att försöka göra motstånd mot de nya herrarna. Så jobb, Melodifestival, fredagsmys och Paradise Hotel kommer inte att vara inställda speciellt länge. Däremot kommer det att råda brist på både det ena och det andra, främst importerade matvaror då flödet in i landet kommer vara begränsat. Internt motstånd tror jag tyvärr kommer vara begränsat, vilket talar för att det kommer vara relativt lugnt inrikes, men med vissa stridigheter där det fortfarande finns medborgare som känner att landet är värt att försvara. Förhoppningsvis kommer denna skara att växa med tiden, men jag har hört tillräckligt många säga att dom bryr sig inte om vem som styr landet, bara dom får jobba och sköta sitt liv som tidigare så blir det nog bra. Något måtta på förslappningen får det väl ändå vara?

Och när vi nu pratar försvar och motstånd så kommer vi in på den tunga punkten kring hur man försvarar sin familj och sitt hem.

Bor du i storstaden har du många potentiella motståndare, de flesta opportunister som på sin höjd är beväpnade med tillhyggen i form av knivar och yxor, samt något järnrör eller så. Vissa kommer vara bättre beväpnade, men kommer först och främst att rikta in sig mot butiker och folk på gatan. När det är tomt där ger man sig kanske på den där personen på bottenvåningen som har ståldörr, gallergrindar och fönster som reflekterar ljuset lite konstigt. Du lär inte bli belägrad, utan efter några timmars fruktlöst försökande så ger dom upp, men dom lär komma tillbaka, för dom vet att du har mat och annat användbart, så har du inte funderat på att lämna staden innan är det kanske läge nu?

Bor du på landet har du färre motståndare och fler allierade än storstadsbon har. Det finns en sammanhållning på mindre orter som är intressant. Man håller ihop inom bygden, utbölingar göre sig icke besvär, och utböling kan du vara länge, trots att du bott i byn de senaste 10 åren är det långt ifrån säkert att du får vara med i innersta skvallercirkeln. Men när det verkligen gäller så har du en plats i gruppen, speciellt om du har sådant som är nyttigt, traktor, åker- eller skogsmark, djur, stora mängder vatten, etc. Man etablerar snabbt en gemensam fiende i ett skarpt läge, troligen främmande makt eller storstadsbor som försöker komma ut på landet och snylta på resurserna, och sedan håller man hop så länge som det är nödvändigt. Konflikter kommer att uppstå, allianser förändras, men man kommer överleva. Är du dessutom villig att bidra, t.ex. med kroppsarbete i utbyte mot mat och uppehälle så har du även som storstadsbo en möjlighet att få en dräglig tillvaro under en längre tid.

De som bor på landet kommer dessutom att påverkas minimalt av kortare, men väldigt intensiva episoder av t.ex. upplopp i storstadsområdena, helt enkelt för att kravaller av denna typ är relativt kortlivade och endast får påverkan lokalt där t.ex. transporter av livsmedel inte kan genomföras. Däremot blir det snabbt jobbigt för boende i större städer när halva stadskärnan står i brand flera dagar i rad. Då går man inte gärna ut för att köpa några liter mjölk, speciellt om detta innebär några kilometers promenad till närmaste större butik i opåverkat område.

Och just störningar av denna typ, lokala upplopp som växer i storlek under några dagar, kanske upp till en vecka, är rätt sannolikt att vi kommer att se inom några år. Vi har kokat oss en rätt otrevlig soppa med bostadsbrist, arbetslöshet, utanförskapsområden, för liten och konstigt styrd polis och en segregation som stadigt växer. Det krävs inte mycket för att det ska bli väldigt otrevligt, speciellt om främmande makt eldar på genom inflytelseagenter eller egna agenter som infiltrerat olika organisationer. Samhället kommer i ett sådant läge att sättas på stora prov, vilket kommer drabba oss alla i form av sämre sjukvård, längre handläggningstider på kommunerna, minskad kommunal service och på lite sikt även omfattande skattehöjningar för att klara av välfärden, vilket inte kommer ge avsedd effekt då vi redan har ett skatteuttag på den bortre sidan av Lafferkurvan så ett ökat skatteuttag lär i kristider leda till dramatiskt minskade skatteintäkter då folk helt enkelt slutar att arbeta eller betala skatt då man inte får något för pengarna.

När det gäller den ständigt puttrande diskussionen kring jägare och vapen samt användande av dessa i andra syften än vad lagen medger (jakt av vilda djur enligt gällande jakttider) vid situationer där behov av beväpning föreligger så tänker jag inte ge mig in i den här, utan jag nöjer mig med att säga att så länge svensk lag gäller så bör man följa den.

Än så länge har jag bara berört hot som handlar om våld, oroligheter, krig och främmande makt. Vad jag inte alls berört är pandemier och andra hot som vi inte kan se (radioaktivitet och kemiska ämnen). Det är en helt annan femma och kräver betydligt mycket mer kunskap för att kunna förbereda sig på ett vettigt sätt inför. Eftersom jag redan skrivit en halv novell så tänkte jag spara det till ett annat inlägg, som säkerligen inte lär bli kortare.

Jag hoppas att ni finner mitt inlägg relevant, när jag skriver så har jag ingen plan för hur det ska bli, utan jag utgår från en tanke och sedan får det flöda på. Ofta skriver jag om inledningen eftersom den handlade om något helt annat än vad se avslutande två tredjedelarna av texten gör 🙂

Lämna gärna en kommentar, eller om du har en egen blogg så kanske du vill skriva något kring samma tema, så kan vi ha lite utbyte den vägen. Oavsett, tack för att du tog dig tid att läsa ända hit 🙂

By | 2017-12-26T09:05:48+00:00 mars 26th, 2016|Preppning|2 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.

2 Comments

 1. Profilbild
  urvaken 26 mars, 2016 at 09:03

  Mycket bra skrivet! Jag känner så väl igen mig i funderingarna och försöken att bena ut olika scenarier för att kunna skymta hur dessa skulle kunna påverka mig själv och min familj. Själv lyckas jag aldrig då jag snurrar runt och fastnar i detaljer och osäkra parametrar. 🙂

  • bive
   bive 26 mars, 2016 at 09:19

   Tack!
   Jo, jag känner igen mig i det där snurrandet och att fastna i detaljer, men genom främst jobbet, de olika jag haft, så har jag lärt mig att fokusera lite mer, men det är fortfarande inte enkelt 🙂
   Men efter ett otal antal riskanalyser genom åren så har man väl lärt sig vad som är sannolikt respektive mindre sannolikt, även om man ibland blir överraskad…
   KISS, Keep It Simple, Stupid, är riktigt effektivt och träffar väldigt ofta rätt, sedan kan det ju anlända 10.000 UFO:n i morgon bitti som rövar bort oss, utför experiment och sedan återsänder oss i något sämre skick än innan, men det står rätt långt ner på min lista och händer det så får jag ta det då 😀

%d bloggare gillar detta: