Köpa ny kamera – uppföljning – Canon EOS 7D mark 2

Hem » Kameror » Canon » Köpa ny kamera – uppföljning – Canon EOS 7D mark 2

Köpa ny kamera – uppföljning – Canon EOS 7D mark 2

Efter många om och men, så bestämde jag mig för att köpa en ny kamera. Det blev dock inte en fullformatare som jag spekulerade kring i ett tidigare inlägg (Köpa ny kamera) utan det blev en Canon EOS 7d mark 2, som Canon släppte några månader efter mitt inlägg.

Bild på kamera Canon EOS 7d Mark 2

Produktbild på min kamera Canon EOS 7d Mark 2

Orsakerna bakom beslutet var flera, där det som vägde tyngst var den typ av foton jag gillar att ta, snabba motiv, gärna djur och fåglar samt en del sport. Den förbättrade bildkvaliteten jämfört med andra crop-kameror från Canon (främst EOS 70D och 7d) samt ett AF-system som i princip är en identisk kopia av det som finns i flaggskeppet EOS 1Dx och EOS 5d Mark 3 samt seriebildstagning på 10 bilder/sekund var starkt bidragande till mitt val. Att kameran dessutom har dubbla DIGIC-processorer och dubbla kortplatser (Compact Flash och SD) gjorde sitt till.

Utöver dessa saker får man också ett extremt bra vädertätat kamerahus, den som vill läsa mer kan med fördel läsa Roger Cicala från Lens Rentals genomgång av vädertätningen i EOS 7d mark 2.

Hur fungerar då kameran i praktiken?

Ett kort svar är: Utmärkt!

Det är en extremt kompetent kamera, de första dagarna som jag hade kameran i min ägo så lade jag all tid på att lära mig alla funktioner. De första hundratalet bilder var jag inte allt för imponerad över. Jag fick inte riktigt till skärpan som jag ville, bilderna såg inte bra ut rent generellt, men allt eftersom jag lärde mig hur kameran vill bli behandlad och vilka inställningar som fungerade bäst för olika typer av motiv så blev jag mer och mer imponerad.

Faktum är att när man väl lärt sig hur AF-systemet fungerar så är det få bilder som blir ofokuserade och du får istället problemet med att du har ett antal bilder som är snarlika (om du som jag använder dig frikostigt av seriebildtagning) och alla med perfekt fokus. Att sortera ut den bästa bilden blev ett nytt problem för mig som var van vid en EOS 20d som är gammal och långsam, på alla sätt man kan tänka sig.

Den förbättrade sensorn (speciellt jämfört med EOS 20d) gjorde att jag kunde använda högre ISO för att ta bilder som tidigare varit mer eller mindre omöjliga att ta. Det finns dessutom goda möjligheter att i efterbearbetningen av bildfilerna lyfta skuggor utan störande bandning eller brus på ett sätt jag inte var van vid. Min EOS 20d klarade i bästa fall av ISO 800 innan kvaliteten blev undermålig, nu kan jag utan problem fota med ISO 3200 och även 6400 utan att det stör nämnvärt. För en som gillar att fota djur och fåglar är det underbart.

Det är även möjligt att ta väldigt användbara foton nattetid, inklusive stjärnhimlar. EOS 7d mark 2 har, enligt Roger N Clark på Clarkvision.com, den bästa sensorn Canon gjort för astrofotografering. Hans genomgång av sensorn i den länkade artikeln är mycket gedigen och talar sitt tydliga språk.

För att sammanfatta det hela så är jag mycket nöjd med mitt köp. Det sved lite i plånboken, men jag räknar med att behålla kameran i 8 – 10 år, vilket gör att kostnaden inte blir så blodig över tid. Det som kommer ske de kommande åren är att uppgradera objektiven till mer moderna som matchar kameran bättre än de jag använder i dagsläget, mer om detta i ett kommande inlägg.

By | 2017-12-26T09:05:50+00:00 februari 11th, 2016|Canon, Kameror|0 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.
%d bloggare gillar detta: