Köksprylar – stekpanna i kolstål

Hem » Köksutrustning » Stekpanna » Kolstål » Köksprylar – stekpanna i kolstål

Köksprylar – stekpanna i kolstål

Ni som liksom jag, gillar att laga mat, har säkert testat ett otal antal stekpannor. Gjutjärn, teflon, belagda med diverse beläggningar, rostfria, etc. Det finns en uppsjö av stekpannor att välja mellan.

Min erfarenhet är att de flesta belagda (teflon, eller något annat ”non-stick”) fungerar ett tag, men sedan blir det allt annat än non-stick och så slänger man pannan efter ett tag. Och jag tror inte att det beror på undermålig rengöring eller felaktig hantering, för jag har då följt de instruktioner som oftast följer med pannan. Troligen är det som så att pannorna inte håller längre än så, allt för att man ska köpa nytt efter ett tag.

De flesta vet ju att gjutjärnspannor i princip är outslitliga, men det är långt ifrån alla som vet att de även är ”non-stick” om dom behandlas rätt (diskmedel ska aldrig användas vid disk, bara varmt vatten och en liten skvätt olja när pannan är urtorkad). De flesta tycker också att dessa pannor är tunga, speciellt i storlekar över 26cm.

För den som vill ha något lättare, men som är minst lika hållbart och även ”non-stick” så rekommenderar jag stekpannor i kolstål. Dessa pannor är ofta enkla i designen, har metallhandtag och därmed är det möjligt att använda stekpannan i ugnen utan problem. Kolstålspannorna varierar i tjocklek, en del är riktigt tunna och därmed lätta, andra är riktigt tjocka och därmed lika tunga som gjutjärnspannorna. Stekpannor i kolstål är väldigt vanliga i restaurangköken, allt från skitiga duken på bottenvåningen i förorten till de högst rankade 3-stjärniga restaurangerna använder stekpannor i kolstål. Det är inte bara det attraktiva priset, utan även vikt och kvaliteten som gör att dessa pannor används.

Min första panna kostade 300kr, en De Buyer (Carbone Plus) i 4mm tjock kolstål, tung som en gjutjärnspanna, men väldigt enkel att använda och resultatet blir utmärkt varje gång, speciellt om du använder en induktionsspis.

Stekpannor i kolstål

De Buyer’s stekpannor i kolstål

 

Du hittar dessa kolstålspannor främst på nätet, även om det finns en del butiker i storstäderna som säljer över disk för den som vill köpa på det sättet.

För att du inte ska bli besviken på stekpannan så är det extremt viktigt att förbereda den enligt de instruktioner som lämnas med vid köp. Gör du inte det så kommer du inte få en ”non-stick” yta och din stekpanna kommer rosta rejält.

Det verkar finnas lite olika instruktioner, i en så ska man koka potatisskal i pannan innan användning, i en annan ska man värma upp pannan rejält och gnida den heta stekpannan med rapsoljeindränkt papper/trasa ett antal gånger.

Jag har testat den senare varianten med mycket lyckat resultat. Det var inga problem att direkt efter instekningen att steka vare sig ägg eller pannkakor utan bekymmer.

En sak ska man dock tänka på, och det är att inte använda kallt vatten i het panna när man gör rent. Har du en panna med tunnare gods (2-3 mm tjockt) är risken stor att pannan slår sig och blir omöjlig att använda på en vanlig induktionsspis. Låt i stället pannan svalna någon minut medans vattnet i kranen blir riktigt hett.

Personligen är jag väldigt nöjd med mina kolstålspannor, det köps in några nya pannor per år och alla fungerar lika bra.

Detta inlägg är det första i en serie inlägg som kommer handla om diverse köksprylar, användbara eller inte är upp till dig att bedöma, jag ger bara min åsikt.

By | 2017-12-26T09:05:50+00:00 februari 7th, 2016|Köksutrustning, Kolstål, Matlagning, Stekpanna|0 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.
%d bloggare gillar detta: