Köksprylar – Rengöring av stekpanna i kolstål

Hem » Köksutrustning » Stekpanna » Kolstål » Rengöring » Köksprylar – Rengöring av stekpanna i kolstål

Köksprylar – Rengöring av stekpanna i kolstål

Rengöring av en stekpanna i kolstål, kan väl inte vara så svårt? Helt rätt, det är det inte heller.

Efter en tids användning, och i mitt fall även en hel del misskötsel av stekpannan så bränns det fast och bildas kolavlagringar. Kombinerat med ett kalkrikt vatten så har du något som sitter fast rätt bra och ser lite tråkigt ut. Dessutom brukar dessa avlagringar göra så att allt känsligt fastnar när man steker (t.ex. ägg).

En smutsig stekpanna i kolstål

Ett exempel på smutsig stekpanna

Min stekpanna ser rätt otrevlig ut och det var den även att använda. Speciellt till ägg, men även bacon fastnade. Så det var helt enkelt läge för en grovrengöring.

Jag har testat lite olika varianter (salt, vatten, diskmedel, osv) och har hittat en variant som fungerar för mig. Den innebär att man får ”börja om” med sin kolstålspanna, dvs efter rengöringen måste pannan brännas in igen. Har du inte tid med det, ge dig då inte på att göra rent på det sätt jag kommer att beskriva, för då rostar din panna och då har du än mer jobb framför dig…

När jag ska göra rent mina stekpannor i kolstål så gör jag såhär;

Stekpanna under rengöring

Stekpanna under rengöring

Häll i vinäger (typ spelar ingen roll, smutsen skiter i vad vinägern smakar) eller ättika (luktar mer illa än vinäger, så därför rekommenderar jag vinäger, men båda funkar) så att botten på stekpannan täcks med cirka 0,5cm. Låt stå, ju smutsigare panna, desto längre tid. Min fick dra i cirka 30 minuter. Efter detta, värm på stekpannan och låt det koka en stund. Efter någon minuts kokande, ta fram diskborsten och gnid. Det kan ta ett tag och om det inte riktigt biter, häll i skapligt med salt i pannan, saltet fungerar som ett milt slipmedel som hjälper till att avlägsna det som är fastbränt. Efter några minuters kokande kan du stänga av och låta svalna. Är det fortfarande smutsigt så har jag använt mig av vanliga hushållssvampar som har en ”stålullsliknande” del på ena sidan. Efter lite mer gnidande borde det vara relativt rent.

Rengjord stekpanna

En ren(are) stekpanna än tidigare

Som ni ser ovan, så ser min stekpanna bra mycket trevligare ut nu än innan rengöringen. Det är fortfarande lite smuts kvar, men den stör inte mig eller funktionen av stekpannan speciellt mycket, utan jag går vidare med nästa stek som är inbränningen. För att din panna i kolstål ska må bra och leverera det du vill så måste ytan vara behandlad på rätt sätt. Även här finns det lite olika metoder som förespråkas av olika som ”den bästa”. Tillverkaren av din stekpanna här säkerligen också instruktioner och dessa får man väl anta är korrekta.

Jag har stekpannor i serien Carbone Plus från De Buyer och tillverkaren säger där att man ska hälla i lite olja (INTE olivolja!) i pannan, hetta upp och torka ur. Sedan tycker dom att man låter tiden jobba för att få rätt yta.

Jag har modifierat deras modell något och lägger på ett antal ”lager” olja för att få ett acceptabelt resultat från första början.

Stekklar stekpanna

Stekpanna klar för användning

Jag värmer upp stekpanna, häller i lite rapsolja (någon matsked), ryker det inte om oljan, värm mer, ryker det, torka av med hushållspapper, ta av från värmen, låt svalna, repetera några gånger.

Har man gott om tid så gör man detta en 10-15 gånger och får, om man gjort rätt, en helt svart stekpanna. Jag orkar inte det, utan körde 3 gånger och fick en yta som är ”non-stick”, nu får tiden jobba för mig, så om någon vecka eller tre så är förhoppningsvis pannan svart och fin.

Detta är som sagt mitt sätt att rengöra kolstålspannor på. Det finns andra sätt som fungerar bättre eller sämre. Det jag vet är att min metod inte skadar pannan på något sätt, utan du kan fortsätta att använda stekpannan i många år till (en hel livstid är inga som helst problem).

Har du en metod som du tycker är bättre? Hör av dig via kommentarsfältet!

By | 2017-12-26T09:05:49+00:00 februari 21st, 2016|Köksutrustning, Kolstål, Rengöring, Stekpanna|0 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.
%d bloggare gillar detta: