Köksprylar – Grill- och stekplatta

Hem » Köksutrustning » Stekplatta » Köksprylar – Grill- och stekplatta

Köksprylar – Grill- och stekplatta

I min serie av inlägg om köksprylar tänkte jag skriva lite om min grill- och stekplatta.

För ett tag sedan fick jag för mig att jag behövde en större yta att steka t.ex. amerikanska pannkakor på. När vi äter detta så brukar jag få steka 30-40 st för att alla ska bli nöjda, att då stå och steka en och en i en stekpanna tar enormt lång tid. Även om du använder flera stekpannor blir det bökigt och tar tid.

För att lösa detta problem så googlade jag lite och fann att det gick att köpa en helt slät stekplatta från Skeppshult som verkade stor nog för att steka minst 4 pannkakor på en gång. Något som dramatiskt skulle minska tiden vid spisen när det vankas amerikanska pannkakor.

Stekplatta från Skeppshult

Stekplatta från Skeppshult

En fördel med stekplattan är att den har två sidor, en slät och en räfflad. Den släta sidan fungerar som vilken stekpanna som helst, bara att den är lite större. Den räfflade är tänkt att fungera som en grillpanna, något som jag aldrig riktigt fattat tycke för, då jag gärna grillar året runt.

Stekplattan passar rätt bra på min spis. Vi har en induktionshäll med standardmått (60cm) och induktionszonerna är relativt stora, men det finns lite mellanrum som jag misstänkte kunde ställa till det när det gäller jämnheten på värmen på plattan.

När det var dax att testa plattan fick jag testa lite olika placeringar för att få den optimalt placerad. Jag värmde dessutom upp den långsamt, induktionsspisar är väldigt effektiva och jag ville ha en så jämnt tempererad platta som möjligt för att kunna utnyttja så stor yta som möjligt vid matlagningen.

Efter cirka 15 minuter (dvs ungefär den tid det tar att göra en vettig smet) så ökade jag effekten något och lade på 4 smörklickar och hällde ut smeten på respektive ställe. Det visade sig rätt omgående att plattan inte var tillräckligt varm, så jag fick vänta några minuter till innan jag stekte nästa omgång.

Resultatet blev som förväntat, utmärkt! Och tidsåtgången var rejält mycket mindre. En nackdel var dock att det inte fanns plats för att steka bacon samtidigt, så det får man antingen lösa genom att steka baconen före eller efter pannkakorna, eller helt hoppa över. Jag kommer dock att lösa det genom att skaffa en bredare spis, något som står överst på listan inför köksrenoveringen som ska göras så småningom.

 

Hur funkar det då att använda grillsidan?

Jag har som tidigare nämnts inte någon speciell erfarenhet av grillpannor, men man måste ju testa och resultatet blev sådär. Inga grillränder i klass med de man får från grillen ute (har både kol och gasol) men fullt dugligt. Och det blev en trevlig ”grillsmak” på köttet som tillagades. Men för min del så kommer plattan inte att användas speciellt många gånger på grillsidan, utan det blir mest för att steka amerikanska pannkakor och annat smått.

I sommar tänkte jag testa att lägga plattan på gasolgrillen och steka mina pannkakor utomhus. Borde fungera ännu bättre än inomhus då formatet på grillen passar plattan bättre samt att effekten på gasolgrillen är högre än på induktionsspisen. Jag får säkert anledning att återkomma med en postning om detta framåt sommaren.

 

By | 2017-12-26T09:05:49+00:00 februari 18th, 2016|Köksutrustning, Stekplatta|1 Comment

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.

One Comment

  1. […] har ett långt inlägg om vad som händer när du grillar din mat som läsaren med gott om tid läser, vi andra går vidare. När du värmer mat/råvaror så sker […]

%d bloggare gillar detta: