Köpa ny kamera

Hem » Kameror » Canon » Köpa ny kamera

Köpa ny kamera

Fotografering för mig handlar om att förmedla en händelse, en känsla eller ett budskap. För en del är fotografering att skapa superskarpa och helt brusfria bilder och motivet eller hela bilden blir sekundär. Oavsett vilket så behöver du en kamera som levererar det du vill ha.

När man läser på diverse internetforum ser man snabbt att mycket handlar om teknik och i huvudsak kameran eller optiken. Det förs livliga debatter om storlek på pixlar (inte antalet pixlar utan den fysiska storleken på pixlarna), antalet autofokuspunkter och om dom är korslagda eller inte, antal bilder per sekund och inte minst, storleken på sensorn.

Jag köpte min första DSLR våren 2005, en Canon EOS 20D. Tidigare använde jag en Olympus C2000 som i och för sig tog acceptabla bilder, men med sina 2.1 MP gick det inte att skriva ut större bilder än 10×15 och kameran var inte allt för snabb heller.

Min nuvarande kamera, Canon EOS 20D

Min nuvarande kamera, Canon EOS 20D

Att få en så pass avancerad kamera som 20D i händerna var en upplevelse. Tidigare systemkameror som jag haft var analoga och inte allt för snabba och avancerade (och man tog sällan seriebilder på filmtiden) men 20D kändes som en racer. Snabb respons, bra seriebildstagning, gigantisk buffer och en skön känsla i handen. Att den hade 8.3 MP gjorde inte saken sämre, helt plötsligt kunde man skriva ut på A3:or utan större problem.

Tiden gick och kameran hängde med. Faktum är att jag 9 år senare fortfarande tar majoriteten av mina bilder med denna kamera. Jag har även köpt en EOS 1100D som backup, men förutom en rätt trevlig bildkvalitet så känns den som en sämre kamera än min 9 år gamla 20D. Men nu är det nog en förändring på gång…

Jag har seriöst börjat leta efter en ersättare till mina gamla trotjänare. Jag vet vad jag är ute efter i termer av funktionalitet och kvalitet (både på kamera och bilder) och det går rykten om att det är en ny semi-professionell kamera på gång från Canon (vilket det i och för sig gjort de senaste tre åren…) i formen av en ersättare till EOS 7D.

Å andra sidan så finns det två andra alternativ i form av EOS 6D och 5D Mark III som har i princip allt det jag söker. 6D är på pappret sämre än 5D, men är det saker man kommer sakna? Troligen kommer jag tycka att den är lite för långsam vid seriebildtagning (ungefär lika snabb som min 20D) och att den har lite för liten buffert vilket slöar ner kameran ytterligare. En del har haft synpunkter på AF-systemet, men eftersom jag är van vid det som sitter i min 20D så blir det i vilket fall som helst bättre. 5D Mark III är bättre än 6D på i princip alla punkter (utom mittpunkten på autofokusen) men också en skaplig slant dyrare. Med tanke på hur långt det är mellan mina kamerabyten så innebär det att de 10.000kr mer som en 5D kostar inte är en avgörande faktor. Vad som kan avgöra är det faktum att 10.000 kr är det samma som en eller ett par bra objektiv, eller en ny blixt, stativ, stativhuvud och ett antal minneskort. Det är inte enkelt alla gånger…

Ännu är inte något beslut fattat, det kommer säkert att bli något helt annat än vad jag tänkt mig…

By | 2017-12-26T09:05:50+00:00 maj 14th, 2014|Canon, Kameror|0 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.
%d bloggare gillar detta: