Hantering av raw-filer – del 1

Hem » Foton » Hantering av raw-filer – del 1

Hantering av raw-filer – del 1

Min första digitalkamera levererade jpeg-filer som såg bra ut. Dom gick att printa direkt och man var nöjd. När jag för 10 år sedan skaffade mig min första digitala systemkamera (Canon EOS 20D) upptäckte jag att det fanns raw-filer, vilket efter lite googling visade sig vara något jag gillade. Främst för att det gav mer frihet vid redigering, men också att det gav möjlighet att återskapa den känsla man fick av svart-vit film (T-Max och TriX var mina favoriter) och att man kunde ta ut svängarna rent generellt utan att tappa kvalitet (nåja…).

Jag var i en situation där jag redan nu hade problem med att hantera alla filer som skapades. Förr i tiden begränsades antalet bilder av antalet filmrullar man hade med sig (dvs hur mycket pengar man hade över till film). En fotodag kunde på analoga tiden resultera i 3-4 rullar á 36 bilder som skulle framkallas och sedan gjorde man kontaktkopior och valde ut ett antal som man framkallade på papper. Många timmars arbete… Med digitalkamerornas intåg var enda begränsningen minneskortet och plats på hårddisken.

Det som snabbt ställde till det var logistiken kring hanteringen av alla filer. Ska jag spara alla filer inklusive ofokuserade/dåliga/konstiga? Jag har hundratals negativ med sådant som aldrig kommer att användas, men ska man spara filerna? Och hur ska det hela organiseras? Sorteras på datum? Sorteras på motiv? Något annat?

Första försöket var att manuellt kopiera filerna till olika kataloger utifrån motiv på fotot. Det blev snabbt en faslig massa kataloger som man tappade kontrollen över.

Nästa steg var att hitta en lämplig programvara för att hålla ordning på arkivet (som nu passerade 10.000 filer). Det finns en hel del att välja på. Jag testade ett antal olika, men ingen kändes speciellt bra. Dessutom hade jag funderingar på om det var Canons egna format som gällde eller om jag skulle konvertera allt till Adobes DNG. Finns både för- och nackdelar med båda lösningarna.

Eftersom jag gillade Adobe Lightrooms importmodul och möjligheter i övrigt så bestämde jag mig för att fortsätta med denna programvara och låta den hantera både import av filer och arkivet i stort. Och de senaste versionerna av Lightroom är riktigt bra. Det är sällan jag använder Photoshop, blir bara av då det ska skrivas ut eller användas till mer än webbvisning. Och jag har dessutom konverterat hela arkivet till DNG, vilket fungerar riktigt bra. Ser inga skillnader i kvalitet eller funktionalitet.

Utöver att spara undan filerna i ett arkiv så har jag även säkerhetskopior som tas regelbundet. Masterarkivet ligger på en NAS på hemmanätet. Den kör RAID 1, vilket ger visst skydd mot hårdvarufel, men inget mer. Därför kopierar jag även arkivet till två USB-diskar varav den ena lagras på annat ställe än bostaden. På så sätt blir jag inte av med alla filer om huset brinner ner.

Någon gång i framtiden ska jag väl skriva om hur jag jobbar med Lightroom, men det får anstå en tid…

 

By | 2016-02-16T12:27:23+00:00 maj 30th, 2014|Adobe, Foton, Lightroom, Photoshop, Programvaror|0 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.
%d bloggare gillar detta: