Texas no-bean chili i tryckkokare

Hem » Matlagning » Amerikanskt » Texas Chili » Texas no-bean chili i tryckkokare

Texas no-bean chili i tryckkokare

Att göra en Texas chili i tryckkokare är enligt en del att fuska, men jag kallar det att effektivisera. Der tar normalt 5-6 timmar att tillaga en Texas chili, vilket gör rätten till en utmärkt kandidat för tryckkokning. Dessutom är det en rätt som hela familjen uppskattar.

I frysen hittade jag en skaplig mängd högrev, resten av ingredienserna fanns hemma, så det var bara att sätta igång och laga.

Högrev skuren i kuber

Högrev skuren i kuber

Högreven tärnades i kuber (blev runt 1kg renskuret kött), lök finhackades (två medelstora lökar), likaså vitlöken (några klyftor) och den färska chilin (Jalapeño och en gul ”spansk peppar”). Bacon ska det givetvis finnas i en chili, så det finstrimlades även det.

 

 

 

 

 

Bacon, chili och lök

Bacon, chili och lök

Sedan fräste jag löken och vitlöken i lite olja. Ner med det i tryckkokaren och sedan i med baconet i pannan. Det fick fräsa till dess att det släppt nästan allt fett. Sedan åkte högreven ner i pannan i omgångar (i baconfettet) och fick fräsa till dess att den fått en brun, nästan lite bränd yta. Allt för den goda smakens skull.

Pannan deglacerades med en flaska porter. Vissa recept rekommenderar någon ljus öl, andra mörk och vissa rekommenderar endast öl i kocken. Jag är en stark förespråkare av mörkt öl i chilin och lämplig öl i kocken.

I väntan på att vätska ska tillsättas

Portern skummades av i pannan och sedan hälldes den över i tryckkokaren, späddes med lite extra vatten och jag kryddade upp med kanel, spiskummin, paprikapulver, röksalt och mörk choklad.

Eftersom det här är första gången som jag använder tryckkokaren så har jag inte en aning om tillagningstid eller vätskemängd som krävs. Tog i lite extra för att slippa att åka till pizzerian för att maten bränt vid. Det går ju alltid att justera i efterhand genom att koka ”som vanligt” utan lock om det skulle bli för rinnigt.

Jag har bestämt mig för att koktiden ska vara 50 minuter. Vissa recept säger 20-30 minuter, andra 60, 50 tycker jag är en lagom kompromiss och vettig utgångspunkt för framtida justeringar.

Återkommer säkerligen i ett annan inlägg om slutresultatet!

 

 

By | 2017-12-26T09:05:50+00:00 december 29th, 2013|Amerikanskt, Matlagning, Texas Chili|0 Comments

About the Author:

bive
Jägare, tvåbarnsfar, fotograf, matlagningsfanatiker, prepper och allmän nörd.
%d bloggare gillar detta: